Zajedno protiv govora mržnje

U organizaciji Policijske uprave sisačko-moslavačke, a uz podršku Ravnateljstva policije, u sisačkoj Srednjoj školi Viktorovac u četvrtak 1. lipnja 2017. godine predstavljen je preventivni projekt „Zajedno protiv govora mržnje“.
Cilj projekta „Zajedno protiv govora mržnje“ je promicanje kulture tolerancije i nenasilja, te prevencije svih oblika govora mržnje kao društveno neprihvatljivog oblika ponašanja, te u konačnici prevencija kriminaliteta kojeg motiviranju različiti oblici mržnje.

Na temu „Nasilje na sportskim natjecanjima“, o slobodi govora, o govoru mržnje i njegovim oblicima, o diskriminacijskim osnovama u hrvatskom zakonodavstvu, o zakonskim propisima, u razgovoru uz ravnateljicu, profesore i učenike Srednje škole Viktorovac, predstavnika PU sisačko-moslavčake i Ravnateljstva policije, predstavnika Hrvatskog nogometnog saveza, sisačkog Prekršajnog suda, Grada Siska i sisačkih sportaša sudjelovao je i dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavčake županije.
Projektom „Zajedno protiv govora mržnje“ predstavljene su štetne posljedice govora mržnje, jer govor mržnje može potaknuti nasilje, a u najtežim slučajevima može dovesti i do zločina iz mržnje. Razoran je učinak govora mržnje na društvenu povezanost, na prihvaćanje različitosti i tolerancije u društvu. Takav način izražavanja šteti pojedincu ali i društvu u cjelini, te je zato izrazito opasan. Prihvaćanje različitosti, drugih i drugačijih neophodni su za zajednički život u jednoj društvenoj zajednici.