U Hrvatskom domu Glina predstavljen KRON III

Projekt „Kako reći ovisnosti ne III“ predstavljen je 26. studenoga 2018. godine u suorganizaciji Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, Grada Gline i Povjerenstva za ljudska prava i ravnopravnost spolova Grada Gline u Hrvatskom domu Glina.

 

Voditeljica projekta Marija Starčević, dr. med., spec. epidemiologije, i Mirna Bjelić, dipl. psiholog, iz Kluba liječenih alkoholičara Kutina, govorile su o štetnosti ovisnosti o alkoholu, pušenju i kocki te njihovom utjecaju na zdravlje, a osvrnule se i na situaciju u županiji po pitanju ovih oblika ovisnosti.

Mi se ne razlikujemo od ostatka Hrvatske. Što se tiče pušenja, svaka treća osoba je pušač, podjednako puše i muškarci i žene, a slično je i s ispijanjem alkohola. Trenutno nam se čini da je zaista ovisnost o kocki uzela maha, ali i ispijanje alkohola koje dovodi do prometnih nezgoda ili do natjecanja kod mladih tko će više popiti. Alkohol je nekim dijelom dio naše tradicije, kazala je dr. Marija Starčević.

Da se pije u svim prilikama i da je to društveno prihvatljivo, to svi znamo. Alkohol je prisutan na brojnim događanjima, različitim proslavama, tako da se pije puno, a u konačnici jedan posto društvenih potrošača preraste u ovisnika o alkoholu. Nije lako odrediti je li netko ovisnik. Svatko bi si trebao postaviti pitanje ima li uopće problem s ovisnošću ili je društveni potrošač. Svaki društveni potrošač ima šansu postati ovisnik, ali to ne mora biti slučaj.

Pokušajte odgovoriti na četiri pitanja koja su vrlo popularna po jednom upitniku:

1. Smatrate li da bi trebali smanjiti alkohol ili prestati piti?

2. Osjećate li krivicu kad pijete alkohol?

3. Upozoravaju li vas drugi da imate problem s pijenjem alkohola?

4.Trebate li alkohol ujutro lako bi uopće otvorili oči i počeli funkcionirati?

Samo dva potvrdna odgovora upućuju da čovjek ima problem s alkoholom, pojasnila je psiholog i terapeut u klubu liječenih alkoholičara Mirna Bjelić.