Cijepljenje protiv gripe

Svjetski dan dijabetesa

Svake godine 14. studenog obilježava se Svjetski dan dijabetesa, dan posvećen podizanju svijesti o jednoj od najvećih zdravstvenih prijetnji suvremenog svijeta – šećernoj bolesti ili dijabetesu melitusu.
Dijabetes je naziv za skupinu metaboličkih poremećaja kod kojih dolazi do poremećaja u stvaranju i izlučivanju inzulina zbog čega se povećava razina šećera u krvi. Postoji više vrsta dijabetesa: dijabetes tip 1 (pogađa djecu i mlade), dijabetes tip 2 (javlja se u srednjoj i starijoj životnoj dobi) i gestacijski dijabetes (javlja se u trudnoći).


Najčešći oblik je dijabetes tip 2 i javlja se u 90% svih slučajeva dijabetesa. Karakteriziran je smanjenim izlučivanjem inzulina i inzulinskom rezistencijom, najčešće kod osoba srednje i starije životne dobi. Rizični faktori za nastanak dijabetesa tipa 2 su loše životne navike: neuravnotežena visokokalorična prehrana, manjak tjelesne aktivnosti, povišena tjelesna masa, pušenje i konzumacija alkohola. Svi ovi rizični faktori se mogu prevenirati usvajanjem zdravih životnih navika.

Šećerna bolest tip 2 toliko je raširena da se odavno naziva epidemijom modernog doba. Smatra se da u svijetu ima preko 500 milijuna osoba oboljelih od dijabetesa. Na njegovu pojavu utječu najviše navedene životne navike pojedinca, moderni sedentarni stil života i prehrana koja obiluje ugljikohidratima.

U Hrvatskoj je broj oboljelih od šećerne bolesti u stalnom porastu zbog starenja populacije i pretilosti (gotovo 400 000 osoba ima dijagnozu dijabetesa).

Dijabetes često ostane neprepoznat zbog toga što bolest na početku ne pokazuje simptome. Stalno povišene razine šećera u krvi nakon nekog vremena dovode do pojačane žeđi i gladi, učestalog mokrenja, zamagljenog vida, problema s probavom i slabljenja imunološkog sustava.

Kronične komplikacije dijabetesa tip 2 su povezane s oštećenjem krvnih žila i dovode do moždanog udara, zatajenja bubrega, sljepoće, problema s cirkulacijom te dijabetičkog stopala.

Kako prevenirati pojavu šećerne bolesti?
- Zdravom i uravnoteženom prehranom
- Redovitom tjelesnom aktivnosti (barem 30 minuta dnevno)
-Održavanjem zdrave tjelesne težine
-Redovitim liječničkim kontrolama
-Prestankom pušenja i umjerenom konzumacijom alkohola