Siječanj - mjesec posvećen prevenciji raka vrata maternice

Siječanj - mjesec posvećen prevenciji raka vrata maternice

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice obilježava se svake godine u 3. tjednu mjeseca siječnja (17.-23.01.2022.) s ciljem podizanja svijesti o mjerama prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti.
Podaci pokazuju kako svake godine od raka vrata maternice u svijetu oboli preko pola milijuna žena.
U Hrvatskoj svake godine oboli preko 300 žena. Učestalost ovog karcinoma u našoj zemlji je nešto veća u odnosu na Europu. Statistika nažalost pokazuje da gotovo pola svih oboljelih od ove bolesti umre, a značajno je i to kako obolijevaju sve mlađe žene.


U podlozi ovog karcinoma je zaraza humanim papiloma virusom-skraćeno HPV, možemo reći da je HPV glavni pokretač malignog procesa.
Postoji više od 100 tipova HPV-a- mnogi ne uzrokuju zdravstvene smetnje, a 40-tak tipova uzrokuju bolesti kože i sluznice anogenitalne regije.
Postoje: “visokorizični” tipovi (tipovi 16 i 18) koji uzrokuju 70% raka vrata maternice i prekarcenoznih promjena vrata maternice te mogu uzrokovati i karcinome drugih dijelova anogenitalne regije kao i “niskorizični” tipovi (6, 11) -uzrokuju bradavice na anogenitalnom području.
HPV je najčešća virusna infekcija reproduktivnog sustava te se većina spolnoaktivnih osoba tijekom života se zarazi s HPV-om. Virus se prenosi preko kože i sluznica, najčešće spolnim putem ali i izravnim nespolnim kontaktom.
Kod 90% slučajeva dolazi do spontanog nestanka HPV-a sa sluznice sa anogenitalne regije. Međutim kod nekih osoba infekcija postaje trajna i ona dovodi do premalignih promjena koje, ako se ne liječe, mogu dovesti do raka.
Simptomi raka vrata maternice su nespecifični i rijetki. Predstadij ne pokazuje simptome, dok uznapredovali najčešće prati nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak i bolove u donjem dijelu trbuha.
Kako u ranoj fazi ne postoje jasni simptomi bolesti, promjene se mogu otkriti samo ciljanim testom (PAPA testom). PAPA test je brza, jednostavna i bezbolna pretraga u sklopu redovitog ginekološkog pregleda. PAPA test je potrebno prvi put napraviti na početku spolnog života, a najkasnije u 20-oj godini života. Rak vrata maternice se najčešće javlja u dobi od 40-59 godina, no bolest se može javiti u bilo kojem periodu tijekom života žene, pa se zbog toga moraju redovito kontrolirati žene svih starosnih dobi- i one u reproduktivnoj dobi, ali i one u postmenopauzi. Većini žena koja oboli od raka, nikada nije učinjen PAPA test ili je od zadnjeg prošlo više od pet godina.
Efikasna mjera prevencije raka vrata maternice je cijepljenje protiv HPV infekcija. Najučinkovitije je kada se primjeni kod djevojaka i žena koje još nisu spolno aktivne. Mogu se cijepiti i muškarci. Cijepljenje protiv HPV-a je prisutno u Hrvatskoj unazad nekoliko godina i od 2016. godine se organizirano provodi za školsku djecu.
Danas postoji devetovalentno cjepivo protiv humanog papilomavirusa. To je cjepivo koje se primjenjuje u žena, ali i muškaraca, od devet godina starosti i starijih za zaštitu od bolesti uzorkovanih s devet tipova humanog papilomavirusa (HPV tipovi 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58). To je zaštita od prekancerogenih lezija, raka cerviksa, vulve ili vagine, anusa, genitalnih bradavica.
Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice za žene od 20-64 godine je trenutno u reorganizaciji što znači da žene neće neko vrijeme dobivati pozivna pisma za pregled. Međutim, ovim putem želimo podsjetiti žene i poručiti svim ženama da idu na redovite ginekološke preglede kod svojih odabranih ginekologa. Pogotovo se to odnosi na one žene koje unazad tri godine nisu obavile Papa test. PAPA testom se mogu otkriti promjene na vratu maternice prije stadija raka koje se lakše liječe i zato je važno otkriti bolest na vrijeme. Liječenje uznapredovalog oblika bolesti puno je teže i manje uspješno.

Sve bitne informacije ovoj temi možete pronaći na internetskoj stranici „NEĆU RAK“ https://necurak.hzjz.hr/ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.