Okrugli stol u povodu 13. Hrvatskog dana mimoza

U utorak 21. siječnja 2020. godine u Upravi Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije održan je Okrugli stol u povodu 13. Hrvatskog dana mimoza - Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice i 14. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Inoslava Brkića, dr. med., spec. epidemilogije, govorilo se o raku vrata maternice, zloćudnoj bolesti, kao i uzročnicima koji mogu do nje dovesti, te o prevenciji i problemu vezanom za što bolji odaziv žena na preventivne preglede.

Ivana Popek, dr. med., spec. javnozdravstvene medicine, govorila je o tome koliko je to danas veliki javnozdravstveni problem, pričala je o stopi pobola u Hrvatskoj i komparaciji sa svjetskim podacima, kao i o tome da je to rak koji se može spriječiti cijepljenjem.

Sanja Štingl-Vlašić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, sa specijalističkom ginekološkom ordinacijom u Glini, iznijela je probleme vezane uz odaziv žena na preventivne ginekološke preglede. Govorila je o tome kako je bitno da se Papa testovi i pregledi rade redovito.

Jovica Jakšić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, uža specijalnost uroginekologija, pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, osvrnuo se na vremena pokojnog dr. Andrije Štampara istaknuvši da je prevencija najvažnija kada govorimo o ovoj vrsti tumora, jer ako žene dođu prekasno liječenje je dugotrajno, a može i smrtno završiti.

Tajana Juzbašić, dr. med., specijalist medicinske mikrobiologije i parazitologije, govorila je o HPV virusima, dijagnostici, kao i o uvođenju PCR dijagnostike u Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije već početkom veljače ove godine.

Cijepljenje protiv HPV infekcija svakako je preporučljivo radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja raka vrata maternice kao i premalignih promjena. Najučinkovitije je kada se primjeni kod djevojaka i žena koje još nisu spolno aktivne. Mogu se cijepiti i muškarci. Treba podsjetiti da zaštita kondomom, koji je vrlo dobro sredstvo za zaštitu od spolno prenosivih infekcija od HPV infekcije, ne štiti u potpunosti jer se HPV može nalaziti i na područjima kože (preponama, međica…) koja kondom ne pokriva.

Danas postoji devetovalentno cjepivo protiv humanog papilomavirusa. To je cjepivo koje se primjenjuje u žena, ali i muškaraca, od devet godina starosti i starijih za zaštitu od bolesti uzorkovanih s devet tipova humanog papilomavirusa (HPV tipovi 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58). To je zaštita od prekancerogenih lezija, raka cerviksa, vulve ili vagine, anusa, genitalnih bradavica.

Dr. Inoslav Brkić je na kraju zaključio da se treba pojačati javnozdravstveno prosvjećivanje uz organiziranje većeg broja javnozdravstvenih prosvjetnih akcija. Cijepljenje, redoviti ginekološki pregledi i smanjenje promiskuitetne stope svakako će dovesti do pada učestalosti ove ali i drugih spolno prenosivih bolesti.

U periodu od 20. do 26. siječnja ove godine obilježava se 14. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice i 13. Hrvatski dan mimoza - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice (25. siječnja). Hrvatski sabor, na temelju članka 81. Ustava Republike Hrvatske, na sjednici 25. veljače 2011. godine donio je odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice u Republici Hrvatskoj u mjesecu siječnju.