Mikrobiološki sigurnosni kabinet

U ponedjeljak 30. listopada 2017. godine u centralnom laboratoriju Službe za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije u Sisku župan Ivo Žinić u pratnji zamjenika Romana Rosavca pustio je u rad mikrobiološki sigurnosni kabinet s laminarnim strujanjem zraka.

Mikrobiološki sigurnosni kabinet s laminarnim strujanjem zraka potpuno je zatvoreni tip sigurnosnog kabineta i osigurava potpunu zaštitu radnika, te je pogodan za rad s najopasnijim patogenima i pruža maksimalnu zaštitu laboratorijskog osoblja u Službi za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju našeg Zavoda, kazao je ravnatelj dr. Inoslav Brkić dodajući da je u njega uloženo 60.040,00 kn (bez PDV-a) iz decentraliziranih sredstava.
Ovaj kabinet pripada najnovijoj generaciji sustava s laminarnim protokom zraka, s automatskom regulacijom i praćenjem sustava temeljenom na mikroprocesoru. Pogodan je za rukovanje mikroorganizmima i patogenima kako ih definiraju europski standardi, te zdravstvene i sigurnosne upute koje se odnosi na zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika na poslu, a kontrolni sustav optimizira potrošnju energije.