Javna tribina „Druga prilika - Zaštita zdravlja od infekcije i bolesti uzrokovane HPV-om“

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije 16. travnja 2019. godine u sisačkom Hotelu Panonija održana je javna tribina pod nazivom „Druga prilika - Zaštita zdravlja od infekcije i bolesti uzrokovane HPV-om“.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja Inoslava Brkića, dr. med., spec. epidemiologije, pozdravnih govora saborske zastupnice Željke Josić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, te Ljiljane Vukota iz udruge „Sve za nju“, prezentaciju su održale dr. sc. Dijana Mayer, dr. med., spec. epidemiologije, voditeljica Odjela za praćenje i unaprijeđenje zdravlja školske djece Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s temom "Cijepljenje protiv HPV - cjepivo protiv raka", Ivana Popek, dr. med., spec. javnozdravstvene medicine, iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, s temom "Savjeti roditeljima i srednjoškolcima" i Ljiljana Vukota, dipl. psiholog, voditeljica Centra za psihološku pomoć Sve za nju, s temom "Najteža komplikacija HPV infekcije i njezine posljedice".

Cijepljenje protiv HPV-a za sada nije obavezno u našoj zemlji, a besplatno cijepljenje djece se provodi u osmim razredima osnovne škole kroz cijelu godinu.

Do kraja lipnja ove godine i za srednjoškolce postoji mogućnost besplatnog cijepljenja protiv HPV-a. Tim je povodom udruga "Sve za nju", uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pokrenula kampanju „Druga prilika“ s ciljem da roditelji razmotre cijepljenje djece koja nisu cijepljena u osnovnoj školi. S obzirom na slabu procijepljenost, pokazala se potreba za dodatnim informiranjem roditelja, nastavnika, učenika i svih zainteresiranih građana o važnosti zdravlja mladih putem zaštite od HPV infekcije, pa je tim povodom održana tribina u Sisku.

Infekcija HPV-om je jedna od najzastupljenijih spolnih infekcija, osobito u mladih, a može uzrokovati karcinom vrata maternice. Iako postoje učinkovite metode prevencije (redoviti ginekološki pregledi, papa test i cijepljenje protiv HPV-a) još uvijek u Hrvatskoj svake godine oko 300 žena oboli, a preko 100 umre od ove vrste raka.