Sanacija kućanstava nakon poplave

vaznoKako bi se spriječila epidemija zaraznih bolesti na poplavljenim područjima nakon što se voda povuče potrebno je poduzeti slijedeće mjere:

 

• Potrebno je provesti temeljito čišćenje stambenih poplavljenih prostorija, nakon povlačenja vode. Mehanički očistiti zidove i podove, ukloniti mulj i zemlju.
• Za vrijeme čišćenja obavezno koristiti zaštitna sredstva – rukavice,vodonepropusnu obuću i slično.
• U slučaju ozljede javiti se svom liječniku radi cijepljenja protiv tetanusa i potrebne primjene antibiotika.
• Pregledati hladnjake , ostave , ormare. Sva hrana što je bila u kontaktu s vodom mora se baciti. Ako hladnjak ili zamrzivač nije bio u funkciji sve što je bilo unutra mora se baciti.
• Otvoriti sva vrata i prozore da se prostor što više izrači.
• Odmaknuti sav namještaj i osloboditi kutove prostorije , namještaj koji se može odignuti , odignuti od poda.
• Odjeću , posteljinu , tekstil dobro oprati i osušiti . Pospremiti na suho mjesto.
• Sav namještaj iznijeti izvan kuće , izložiti na sunce.
• Tapecirani namještaj , tepihe, madrace, ako se ne mogu temeljito osušiti bolje baciti nego riskirati pojavu bolesti.
• Pojačati mjere osobne higijene , češćim pranjem ruku sapunom uz korištenje tekuće vode iz javnog vodoopskrbnog sustava ili prokuhane vode uz korištenje dezinfekcijskih sredstva dostupnih u ljekarni .
• Unutarnje zidove nakon povlačenja vode premazati algicidima.
• Po mogućnosti očistiti septičke jame radi sprječavanja izljevanja a ako je došlo do izljevanja provesti sanaciju tla klornim vapnom
• Uklanjanje uginulih životinja u dogovoru s ovlaštenim veterinarskim inspekcijskim službama.

PRIPREMA PROSTORA ZA DEZINFEKCIJU

1. Surađivati s izvođačima tretmana:
2. Obaviti sve kuhinjske poslove (kuhanje, pranje posuđa) da se ne ometaju djelatnici prilikom izvođenja dezinfekcije
3. Kuhinjske elemente i ostali namještaj isprazniti (od posuđa i namirnica), odmaknuti od zida, prekriti namirnice i posuđe, posude za prehranu kućnih ljubimaca kao i njihova boravišta (krletka, akvarij, košara).
4. Hladnjak i štednjak isključiti iz izvora struje i odmaknuti od zida
5. Djeca, starije i bolesne osobe, astmatičari, alergične osobe, bolesni od epilepsije te kućni ljubimci moraju napustiti prostor najmanje 1h sati
6. Preporuča se da površine u kuhinji i radne površine budu čiste od masnoće, ostataka hrane ili prašine (usisavanje i čišćenje prije dezinsekcije)
7. Izprazniti kante za otpatke
8. Pokriti elektronske uređaje (računala), izvršiti svakodnevno čišćenje (metenje, usisavanje, brisanje vlažnom krpom) i to prije postupka dezinfekcije.
9. Dezinfekcija se vrši preparatom na bazi klora koji može izbijeliti tkaninu i korozivno djelovati na metale , stoga takve predmete maknuti ili prekriti.