Ružičasti listopad-mjesec posvećen podizanju svijesti o raku dojke

Ružičasti listopad-mjesec posvećen podizanju svijesti o raku dojke

Svima je poznato kako su karcinomi veliki problem današnjeg doba. Rak je jedna od vodećih dijagnoza koja narušava ljudsko zdravlje. Broj osoba koje obolijevaju od raka u stalnom je porastu, a stručnjaci predviđaju da će situacija biti još gora.
Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.

Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela. Do sada se nije otkrilo što točno uzrokuje nastanak raka dojke no postoje neki rizični čimbenici koji povćavaju rizik od njegova nastanka a to su: dob, pojava prve menstruacije prije 12. godine I menopauza nakon 50. godine života, nerađanje ili rađanje nakon 30. godine života, pojava raka dojke ili jajnika kod bližih srodnika i prethodna bolest dojke.
Rak dojke se nalazi među najučestalijim karcinomima kod žena. Treba znati da je ovu vrstu raka moguće otkriti u ranom stadiju, kada još ne postoje simptomi koji bi nas upozoravali kako s našim zdravljem nešto nije u redu. Tada se s liječenjem može krenuti na vrijeme te su time i šanse za izlječenje bolje. Iz tog razloga se u našoj zemlji od 2006. godine provodi organizirani probir na rak dojke-to je Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke.
Program je organiziran tako da žene u dobi od 50 do 69 godina starosti svake dvije godine na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled. U Sisačko- moslavačkoj županiji se mamografska snimanja u okviru ovog programa obavljaju u nekoliko mamojedinica: u Općoj bolnici “ dr. Ivo Pedišić”- Sisak, zatim u Domu zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Kutini i Petrinji te u mamojedinici Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot u Popovači.
Jako je važno da se žene odazovu na ovaj pregled zato što se njime otkrivaju tumori i druge promjene dojke u stadiju u kojem su još uvijek premalene da bi se mogle napipati (kvržica).
Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine života.
Za sva dodatna pitanja građani nam se mogu obratiti na besplatni broj telefona: 0800-200-159 na Zavodu za javno zdravstvo Sisačko moslavačke županije.