Odsjek za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti bavi se onim dijelom mentalnog zdravlja koje je usmjereno na prevenciju, rano otkrivanje i što ranije učinkovito liječenje mentalnih poteškoća, odnosno upućivanje oboljelih od težih duševnih bolesti u nadležne psihijatrijske ustanove. Zaštita mentalnog zdravlja mladih, prevencija razvoja mentalnih poremećaja i što ranije prepoznavanje, te učinkovito liječenje mentalnih poremećaja najbolji je način da se kasnije smanji učestalost i težina pobola.

Mentalno zdravlja je bitan čimbenik sveukupnog zdravlja i ima veliki utjecaj na opću dobrobit pojedinca, obitelji i društva u cjelini. Naime, psihijatrijski poremećaji spadaju među najučestalije poremećaje kad se uzmu u obzir proširenost, dugotrajnost i težina posljedica tih poremećaja.
Stoga je samo po sebi očito da je svako ulaganje u prevenciju mentalnog zdravlja te rano otkrivanje bolesti s primjerenim liječenjem bitan čimbenik u poboljšanju mentalnog i općeg zdravlja, dobrobiti i ekonomske koristi pojedinca i društva u cjelini.

Posljednjih godina suočeni smo s drastičnim porastom različitih problema i poteškoća vezanih uz sve veću konzumaciju psihoaktivnih supstanci (duhan, alkohol, droge). Narastajući problem eksperimentiranja s psihoaktivnoim sredstvima i u našoj županiji postao je sveprisutan, uz zahtjeve što hitnijeg rješavanja i uključivanja svih značajnih čimbenika. Sagledati mnogostruke dimenzije rizičnih ponašanja vezanih uz konzumaciju psihoaktivnih sredstava i odrediti osnovne pravce preventivnog i terapijskog djelovanja vrlo je zahtjevan posao. Koristeći brojna dosadašnja iskustva uz uvažavanje Nacionalne strategije prevencije ovisnosti i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga,u našem se Odsjeku radi sa osobama (svih uzrasta) koje iskazuju poteškoće vezane uz eksperimentiranje i zlouporabu sredstava ovisnosti ili razvijenu bolest ovisnosti.
Većini stanovništva učinili smo mentalno zdravlje dostupnijim kroz promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja te prevenciju i rano liječenje mentalnih poremećaja u javnozdravstvenim ustanovama.

Odsjek djeluje na sljedećim adresama:

Sisak, Ulica kralja Tomislava 1
tel. 044 567 161
mob. 098 587 235
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
radno vrijeme: od ponedjeljka do srijede od 7,00 do 20,00 sati, četvrtak i petak od 7,00 do 15,00 sati

Kutina, Antuna Gustava Matoša 44
tel: 044 630 171
mob: 098587 235
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
radno vrijeme: utorak od 10,00 do 16,00 sati

Novska, Zagrebačka 6
mob. 098 587 235
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
radno vrijeme: četvrtak od 10,00 do 16,00 sati

U Odsjeku je moguće obaviti besplatno testiranje urina i sline, na droge i alkohol.Za javljanje u Odsjek za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti nije potrebna uputnica i usluge su besplatne.

Djelatnici:
Suzana Fabijanić, dr. med., spec. školske medicine
Emilija Pereza Radovčić, dr. med., spec. psihijatar
Nikolina Matekalo, mag. psihologije
Dean Radović, med. tehničar
Matija Blagić, med. sestra

 

Izrada: BIT centar, obrt za racunalno programiranje